Sanal Burun Tasarımı -  Ameliyat sonrası oluşacak tahmini burun şeklinizi merak ediyorsanız bize danışmadan karar vermeyin!    Resim Gönder

Seconder Rinoplasti

Seconder Rinoplasti

RİNOPLASTİ

Seconder rinoplasti, (estetik burun ameliyatı) burun şeklinin cerrahi bir girişim ile yeniden biçimlendirilmesidir. Rinoplasti,burun tıkanıklığının aynı seansta giderilmesi gerekmektSedir.

Primer Rinoplasti, buruna fonksiyonel ve estetik amaçla şekil vermeyi hedefleyen bir ameliyat ancak bazen hastaya ait nedenler ya da teknik hatalar sonucunda yapılan düzeltici işleme Sekonder Rinoplasti deniliyor.

Sekonder Rinoplasti, Primer Rinoplasti’yi yapan cerrahın ortaya çıkan teknik hataları düzeltmesi anlamına gelen Revizyon Rinoplastisi ile karıştırılmaması gerekiyor.

Uygulama, başka bir cerrah tarafından yapıldığında Sekonder Rinoplasti adını alıyor.

Sekonder Rinoplasti’ye hangi durumlarda ihtiyaç duyuluyor?

Hastalar hem nefes alma problemlerinin giderilmesi hem de görünümün düzeltilmesi için hekime başvuruyor. Ancak bazen hastanın beklentisi ile ortaya çıkan sonuç örtüşmeyebiliyor. Teknik açıdan bakıldığında ise vakaların yüzde 80’inde burundaki kemik ve kıkırdak yapılarının aşırı çıkartıldığı, yüzde 15’inde bu yapıların yetersiz çıkartıldığı, yüzde 5’inde ise kemik ve kıkırdak yapıların birbirleriyle ilişkisinin yani bütünlüğün bozulduğu görülüyor.

Bu ihtiyacın önüne geçmenin yolu nedir?

Hastalar işlemin kısa olmasını, sürecin sorunlu olmamasını, maliyetin düşük olmasını istiyorlar ve fazla araştırma yapmadan, hekimin yeterli tecrübesi olup olmadığını iyice öğrenmeden hemen ameliyata karar verebiliyorlar. Ancak ameliyattan sonra ortaya çıkan tablo hayal kırıklığı yaratabiliyor. Özellikle kadın hastalarımız için şu örneği vermek istiyorum: Bir ayakkabı almak için nasıl onlarca dükkan gezip birçok model deniyorsanız burun ameliyatını gerçekleştirecek cerrahı seçerken de en az o kadar seçici olunması, mümkünse birkaç hekimden görüş alınması ve hekimin tecrübesinden emin olmak gerekiyor. Çünkü sonuçta satın aldığınız ayakkabıyı günler sonra iade edebiliyorsunuz ancak burun ameliyatının geri dönüşü bu kadar kolay olmuyor.

Sekonder Rinoplasti, ilk ameliyattan en az ne kadar sonra uygulanabiliyor?

İdeal olan bir yıl sonra uygulanmasıdır. Ancak hastalar ilk müdahaleden sonraki bir ay içinde bir problem fark ettiklerinde hemen doktorunun hatta bir başka doktorun kapısını çalıp hataların düzeltilmesini istiyorlar. Bu aşamada aceleci olmamak ve ani karar vermemek gerekiyor. Buruna yapılan müdahale sonucunda orada oluşan yaranın iyileşme süreci yaklaşık olarak bir yıldır. Bu sürenin sonunda problemlerin ortaya çıkarılıp, Sekonder Rinoplasti’nin ona göre uygulanması gerekiyor.

Seconder Rinoplasti'de hangi cerrahi yöntem kullanılıyor?

Hasta odaklı düşünmek ve buna göre karar vermek gerekiyor. Özellikle burun ucunda düzeltici işlem, kıkırdak ilavesi ve dikişlerle düzeltme gerekiyorsa açık cerrahi kaçınılmaz oluyor. Daha çok burun sırtı ve gövdede sorun varsa kapalı cerrahiyi tercih etmek gerekiyor. Keskin bir sınır olmamakla birlikte yüzde 70-80 oranında açık ameliyat yapıyoruz, çünkü bütün yapıları görmemiz ve ne kadar dokuya ihtiyacımız olduğunu bilmemiz gerekiyor.

Kaybedilen dokular nasıl tamamlanıyor?

Daha önce belirttiğimiz gibi Sekonder Rinoplasti gerektiren vakaların yüzde 80’inde aşırı çıkarma görülüyor ve doku takviyesi gerekiyor. Bunun için burnun orta bölümündeki kıkırdak ve kemik yapılarını kullanıyoruz. Burada yeterli doku yoksa kulak, kaburga ya da özellikle gençlerde leğen kemiğinin kıkırdak kısmı kullanılarak buruna yeniden form kazandırılabiliyor. Buradan da anlaşıldığı üzere ilk ameliyat başarısız olduğunda sadece maddi değil, fiziksel bedel de daha ağır oluyor. 

Kıkırdak yerine yapay doku kullanılabiliyor mu?

Yapay dokunun yanı sıra diğer canlılardan alınmış dokular da kullanılabiliyor. Kişisel olarak yüzde 10 oranında görülen yabancı cisim reaksiyonu nedeniyle yabancı cisim kullanılmasını tercih etmiyorum. Ancak bazı hastalar vücutlarının söz konusu bölümlerinde iz oluşmasını ya da ilave ameliyat olmak istemedikleri için yapay dokuyu tercih edebiliyor.

İyileşme süreci farklılık gösteriyor mu?

Primer Rinoplasti’de ilk üç aydan sonra burun şeklini alıyor ve bir yıl içinde diğer yapılar iyileşiyor. Sekonder Rinoplasti’de ise ameliyat sonrası ödem, kanama, sızıntı, ilave doku alınan sahada ortaya çıkabilecek sıkıntılar açısından burnun şeklini alması için gereken ilk aşama birkaç hafta daha uzayabiliyor.

Sekonder Rinoplasti uygulanamayacak vakalar var mı?

Rekonstrüktif yani ‘yeniden onarım’ bakış açısı ile böyle bir durum söz konusu değil ve her durumda mutlaka bir çözüm var. Ancak Bedensel Algı Bozukluğu bulunan ve düzeltmeyi yaptığınız halde tatmin olmayan hasta grubunda uygulamayı sınırlandırmak gerekebiliyor.

Sonuçtan mutlu olunması garanti edilebilir mi?

Değerlendirilmesi kişiden kişiye değişebileceği için hiçbir şey garanti değildir. Ancak hastalara mutlaka mevcut halinden daha iyi olacağı ifade ediliyor. Amaç, hastanın ameliyat olduğu imajını ortadan kaldırmak ve doğal görünüm kazandırmak. İlk ameliyatta hızla karar veren hastalar ikincisinde çok seçici oluyor, endişe duyuyor ama ameliyat eğer tecrübeli bir cerrah tarafından yapılacaksa endişe etmeye gerek kalmıyor.

İKİNCİ AMELİYATA GEREK DUYMAMAK İÇİN ULAŞILMASI GEREKEN HEDEFLER

1. Mevcut yapılara zarar vermemek, kıkırdak kemik yapıları maksimum korumak.
2. Burun tıkanıklığını gidermek.
3. Ameliyat edilmemiş hissi veren bir doğal burun şekli sağlamak.
4. Gerçekçi olmak, çok aceleci ve çok abartılı plan yapmamak.
5. Hastanın beklentileri ile cerrahın yapabileceklerinin örtüşmesini sağlamak.
6. Etnik anatomik farklılıklara dikkat etmek.
7. Sadece buruna değil, yüze hatta vücuda odaklanarak bütüncül yaklaşmak.

Rinoplasti (Burun şekil bozukluğu düzeltme) burun şeklinin cerrahi bir girişim ile yeniden biçimlendirilmesidir.

Rinoplasti burun operasyonu , estetik amaçlara ulaşmak için yapılabilmenin yanı sıra, rekonstrüktiv rinoplasti olarak doğumdan kaynaklanan hataları düzeltmek, gelişimsel yada çarpma sonucu oluşan deviasyonları ve burun içi deformitelere bağlı tıkanıklıkları ile solunum problemlerini ortadan kaldırmak gayesiyle de uygulanabilir.

Burun cerrahisinde estetik ve fonksiyon birbirinden ayrılmaz bir bütündür.

Burundan nefes alma zorluğu olduğu durumlarda, nefes alma problemlerini çözmeye yönelik müdahaleler (septoplasti, konka rezeksiyonu...) ile birlikte yapılabilir.

Başarılı burun ameliyatı yüzünüzle uyumlu doğal bir burun görüntüsü sağlamalı ve nefes almayı daha da rahatlatmalıdır.

Burun içinde nefes almaya engel oluşturan kemik eğrilikleri (deviasyon) ameliyatı ile birlikte yapılabilirken rinoplasti çoğunlukla burun küçültmek olarak bilinir.

Rinoplasti (Burun şekil bozukluğu düzeltme) de bazen burun büyültülebilir.

RİNOPLASTİ AMELİYATI

Rinoplasti Ameliyat öncesi göz önünde bulundurulması gerekenler

Rinoplasti estetiği (rinoplasti) düşünülüyorsa, atılması gereken ilk adım plastik cerrah ile görüşmektir. Cerrahi sonrası görünüş ve hisleriniz hakkındaki beklentilerinizi samimi olarak cerrahınızla görüşmelisiniz. Herhangi bir estetik ameliyat olmadan önce duygusal olarak dengeli durumda olmanız en önemli faktörlerden biridir. Rinoplasti burnunuzun şeklini değiştirecek; hayatınızın değil. Estetik cerrahi görünümünüzü iyileştirip sizin kendinize olan güveninizi tazeleyecektir.

Cerrahınız sizi muayene ettikten sonra, uygulamadaki kararları etkileyecek diğer değişiklikleri sizinle görüşecektir. Pek çok örnekte rinoplasti için tavsiye edilen en erken yaş, burnun gelişiminin yüzde doksanını tamamladığı genç yaşlardır. Daha yaşlı bireylerin durumu, yaşa göre farklılıklar göstermektedir.

İlk görüşme sırasında cerrah uygulayacağı cerrahi tekniği, anesteziyi, ameliyatın nerede yapılacağı ve gerçekci olarak ameliyattan ne beklenmesi gerektiğini içeren özel detayları size açıklayacaktır. rinoplastiye karar vermeden önce düşünülmesi gereken riskler ve masraflar gibi diğer faktörleride cerrahınızla bu görüşmede konuşmalısınız.

Binlerce rinoplasti ameliyatı her yıl başarılı olarak yapılmaktadır. Buna rağmen cerrahinin potansiyel risklerinin ve bu ameliyata bağlı spesifik komplikasyonların farkında olmalısınız. Ameliyat, primer olarak, görünümü iyileştirmek için uygulandığında, enfeksiyon gibi ameliyat sonrası komplikasyonlar oldukça nadirdir. Tam olmayan iyileşme ikinci bir ameliyat gerektirebilir. İyileşme sürecinde ve ameliyat sonrası cerrahınızın bakım önerilerine sadık kalırsanız, komplikasyon meydana riskiniz en aza inecektir.

Rinoplasti ücretleri ve ameliyatın malzeme masrafları değişiklikler göstermektedir. Ameliyatın uzunluğuna, anesteziye, kullanılan ek malzemelere ve cerrahinin yapıldığı hastaneyede göre ücret değişiklik gösterebilmektedir.

Rinoplasti estetiği cerrahi girişim

Estetik rinoplasti, tüm burnun boyutunu küçültmek, burun ucunu yeniden şekillendirmek, burundaki kemik çıkıntıları yok etmek veya burun ile üst dudak arasındaki dar açıyı düzeltmek için uygulanır. Bazı hastalarda burun hatlarını iyileştirmek için doku eklemek gerekebilir. Bu değişikliklerden biri veya hepsi tek bir ameliyat sırasında yapılabilir.

(Şekil 1). Prosedürün büyüklüğü, istenen değişikliklerin neler olduğuna ve cerrahınızın sizin için neyi uygun gördüğüne bağlıdır. Doktorunun tavsiyesine göre, ancak bir hastanede bu ameliyat yapılabilir.

Burun Estetiği Nedir?

Şekil 1: Rinoplasti için aday hastanın yandan görünüm; büyük burun, nasal hump, geniş burun ucu, üst dudakta darlık

Rinoplasti ameliyatı, burun bölgesinin uyuşturulduğu lokal anestezi altında veya genel anestezi kullanılarak yapılır. Anestezi verilmeden önce rahatlamanız için sakinleştirici ilaç verilir. Sedatif ilaç ve lokal anestezi ameliyat sırasında rahat olmanızı sağlayacaktır. Eğer genel anestezi uygulanacaksa, tüm operasyon boyunca uyursunuz.

Pek çok Rinoplasti ameliyatında, burun deliklerinin içinde, çalışma yapılacak yere doğru kesi yapılır (Şekil 2). Bu kesi, cerraha burnun yeniden şekillenmesi ve dış görünüşünün değiştirmesi için kıkırdak ve kemiğe ulaşmasını sağlar.

Rinoplasti

Burun Estetiği – Rinoplasti

Şekil 2: Burun deliği içinde dışardan görünmeyecek mukoza kesisi ile tüm kıkırdak ve kemik yapılara ulaşılır.

Şekil 3: Burnun üstündeki kemik çıkıntı alındıktan bir sonra, kemikler kesilerek çatı kapatılır ve kemikler yeniden şekillendirilmiş olur

Burnun üzerindeki kemik çıkıntı, testere ve oyucu bir alet kullanılarak düzeltilir. Daha sonra burun kemikleri daha dar bir köprü formu oluşturacak şekilde biraraya getirili (Şekil 3). Kıkırdak uzaklaştırılarak burun ucunun boyutu küçültülür ve daha iyi bir burun görünümü sağlanır ( Şekil 4 ).Burnun alt tarafı ile üst dudak arasındaki açıyı düzeltmek için, burun ucu kaldırılır.

Bu, septumun (her iki burun deliğini birbirinden ayırak kıkırdak) burun deliklerindeki kesiler boyunca biçimlendirilmesiyle başarılır ( Şekil 5 ).

Büyük bir kemik çıkıntı düzeltiliyorsa burun tabanı maalesef geniş kalır. Bunu daraltmak için, küçük kama şeklinde deri bu bölgeden uzaklaştırılır ve burun delikleri orta hatta yaklaştırılır( Şekil 6). Cerrahi sonrası, bant ve plastik veya plasterden oluşan alçı (splint) ile burnun yeni şeklinde kemik ve kıkırdağı sabitler( Şekil 7 ).

Burun-Estetiği

Burun Ameliyatı Nasıl Yapılır

Şekil 4: Burun ucundaki kıkırdaklar küçültülerek burun ucunun incelmesi ve yükselmesi sağlanır.

Şekil 5: Burun ile dudak arasındaki açı, septum kıkırdağının ön kısmı kesilerek artırılır.

 

Burun Estetiği – Rinoplasti

Şekil 6: Burun delikleri genişse tabanlarından kesi ve fazlalık deri çıkartılarak daraltma yapılır

Özellikle, septal cerrahi uygulanmışsa, tamponlar burun septumunu ve yeni açılan hava yollarını korumak için yerleştirilir.

Rinoplasti ameliyatı genellikle 1.5-2 saat sürer. Daha uzun sürmesi cerrahinin büyüklüğüne bağlıdır.

Rinoplasti Sonrası İyileşme

Ameliyat sonrasında, ilaçla kolayca kontrol altına alınabilecek biraz ağrınız olabilir. Başınızı hafif yukarıda tutmanız ve operasyon sonrası morluk ve şişliği azaltmak için gözlerinize soğuk kompres yapmanız önerilecektir.

Burun estetiği ankara

Şekil 7: Burundaki yeni kemik ve kıkırdak şeklini korumak için alçı veya splint ile atelleme yapılır.

Splint veya alçı on güne kadar burnunuzda kalabilmesine rağmen, genellikle ameliyat sonrasındaki bir hafta içinde çıkarılır. Doktorunuz geceleri splint kullanmanızı tavsiye edebilir. Tamponlar birkaç gün kalabilir. Gözlerin etrafındaki morluklar birkaç gün içinde solmaya başlar ve genellikle sonraki iki veya üç hafta içinde gözden kaybolur. Hafif şişlikler aşamalı olarak iner, fakat bazı şişlikler aylarca kalabilir.

Estetik rinoplastilerin çoğu, burun içinden uygulandığından görünürde skar yani yara izi yoktur. Sadece uca doğru genişleyen burun deliklerini daraltmak için uygulanan prosedürde, her burun deliğinin katlantı yerinde zorlukla görülen dış ortamda skarlar olacaktır.

Burun Ameliyatı sonrası hasta için ani bir değişiklik beklemek gerçekci değildir. Normal iyileşme, en son sonucun belli bir zaman tam olarak anlaşılmayacağı, aşamalı bir süreçtir. Burnun en son hali, haftalar aylar ve hatta bazı hastalarda bir yılda görülemeyebilir.

İyileşme derecesi, yapılan işin ne kadar doğru yapıldığına, burun yapınıza ve deriye bağlıdır. Çok net şekil bozukluğu olan burunlar dramatik iyi sonuçlar gösterir ( Şekil 8 ). Diğer taraftan hafif çıkıntılar ve burun ucunun büyüklüğü, sonuçlar zor farkedilsede, başarılı bir şekilde düzeltilir.

Bazı rinoplasti tiplerinden sonra çok büyük farlılık görmediğini söyleyen akraba ve arkadaşların bulunması gayet tabidir. Bunu başarısızlık olarak değerlendirmeyin. Bunun tam tersi, eğer daha iyi ve doğal görünüyorsa, farkedilmemesi tabiki cerrahinin başarısıdır.

Sonuç olarak, amaç bütün dikkati üzerine çeken yeni bir burun yaratmak değildir, daha çok yüzün genel özelliklerinin bir tamamlayıcısı olmasını sağlamaktır. Küçük ayarlama ve yeniden gözden geçirme bazen istenir buda ek bir ameliyat gerektirir.

Burun estetiği Cerrahi sonrası ilk günde veya ikinci günde ayağa kalkabileceksiniz. Ancak, plastik cerrahınız normal rutin hayatınıza geri dönüş için, en uygun programı size ameliyat sonrasında önerecektir. Uygun iyileşmeyi sağlamak için yürüme, koşma, yüzme ve hatta eğilme gibi kan basıncını yükseltecek aktiviteleri ilk birkaç hafta süresince kısıtlamalısınız. İşe geri dönme kararı sizin kişisel kararınız ve şişliklerin düzeyine bağlıdır.

Burun ameliyatı bursa

Şekil 8: Ameliyattan sonra burnun görünümü. Daha küçük burun, daha ince ve kalkık bie burun ucu, üst dudak ve burun açısındaki açı artmış.

RİNOPLASTİ

Burun estetiği yapıldıktan sonra alçı çıkarıldıktan sonra, morlukları kapatmak için kozmetik ürünler kullanılabilir. Fakat doktorunuz size genellikle uygulamak için çok ovmayı gerektirecek veya haftalarca çıkmayacak kozmetik ürünlerden kaçınmanızı tavsiye edecektir.

Bu broşürün amacı, rinoplasti hakkında sizin ameliyatla ilgili bilgi sahibi olmanızdır. Plastik cerrahi ameliyatı olmayı düşündüğünüzde, cerrahınıza, ihtiyacınız olan ek bilgileri soracağınız için, mutlaka rahat ve ameliyatla ilgili ön bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.

Burun estetiği yapıldıktan sonra alçı çıkarıldıktan sonra, morlukları kapatmak için kozmetik ürünler kullanılabilir. Fakat doktorunuz size genellikle uygulamak için çok ovmayı gerektirecek veya haftalarca çıkmayacak kozmetik ürünlerden kaçınmanızı tavsiye edecektir.

Bu broşürün amacı, rhinoplasti hakkında sizin ameliyatla ilgili bilgi sahibi olmanızdır. Plastik cerrahi ameliyatı olmayı düşündüğünüzde, cerrahınıza, ihtiyacınız olan ek bilgileri soracağınız için, mutlaka rahat ve ameliyatla ilgili ön bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Burun estetiği facebook sayfamızdan bizi takip edebilirsiniz.

burun estetiği randevuOp.Dr.Alper Bayraktar'dan ücretsiz muayene randevusu almak için bizi, 0224 233 57 (58) 00 nolu telefondan arayabilir veya yan resimdeki e-randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

Add comment


Security code
Refresh

Hakkımızda

Bizi takip etmeye devam edin. Yeniliklerimizden ilk önce siz haberdar olun.

SOSYAL MEDYA:

    

Bursa Estetik

Lütfen daha iyi bir hizmet için bilgi almak istediğiniz konularda bizimle irtibata geçin:
  info (@) bursaburun.com
  +90 224 233 57 00
  +90 224 233 58 00
 © Design Bursa WebTasarım

© Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif operasyonlar hakkında yanıltıcı ve kulaktan dolma bilgilerden arındırılmış, dünya tıp literatürü göz önünde bulundurularak hazırlanmış bilimsel bilgileri bulabileceğiniz bu sitede Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Alper Bayraktar aklınıza takılabilecek her türlü soruya kendi tıbbi ve etik  anlayışı doğrultusunda cevap vermeye çalışmıştır.

Bu sitede okuyacağınız tüm yazılar Op. Dr. Alper Bayraktar tarafından bizzat kaleme alınmış kişisel görüşleri de içermektedir.

Site telif hakları yasalarınca korunmaktadır ve içeriğin sahibinden habersiz kopyalanması, dağıtımı ve değiştirilmesi yasal  süreçleri başlatacaktır. Telif hakları ihlali durumunda site içeriğini kopyalayanlar tüm bu koşulları kabul etmiş sayılırlar.